Monday, 27 February 2012

[Jerantet Kampung Kas]


Hahaha...paham dok mende org ni nyanyi....
xpaham pon wat2 paham je la...malas keh nok translate....

Actually baru2 ni g balik kampung kat Bukit Dinding, Jerantut....Kampung belah mak...Tp aku memang lahir kat situ pon....hehe kampung keh la tuhhh.....

Kat situ cume tinggal mak2 sedara n aki aku.... hehe cakap sal aki aku nih yg klaka nye dye panggil aku ngan satu nama yg org len tak panggil.... Bia aku cite dulu asal nye name aku nih.... mule2 mak kate nak letak Nor Amiza.... tibe2 je ade la sowg nurse tu memandai2 je usul kan kat mak aku suh letak Nor Amizah.... ade lak 'h' ujung tu....aisey...n mak aku pon ekot kate nurse tu...so jd la Nor Amizah..huhu... i prefer Nor Amiza....huuuuuuu....sume ni nurse tu punye pasai.... kalo keh jumpe aok siap la nurse....huh... hehe tp xpe la... da ni name aku lam surat beranak... gone kannnn.... terime je la...hihi...gpon aku cari makna2 nama Amiza xde pon...Amizah pon xde...Hamizah ade la...maksudnye Riang, Gembira, Yang Bijaksana...hehe same je la kot...haha

Berbalik sal aki aku td, mak aku gtaw kat aki aku name aku Amizah...tp aki aku ni tahap pendengaran dye da kurang...jd mungkin dye tersalah dengar kot....makanye dye panggil aku Kamisah dari dulu sampai la sekarang....hahaha..nak gelak betoi.....n aku pon secara tak langsung berpura2 lah mcm ye2 je name aku tu Kamisah...huhu...itu la yg abg2 n akk aku selalu ejek2...huh...tak ape la aki...Kamisah pon Kamisah la...mak kate ok la tuh...tu name penyanyi dulu2 taw...law xsilap J.Kamisah kot name dye..haha entah la aku pon xkenal...patot la aku jd kuat menyanyi rupenye terkene badi name tuh....hehe....haihhh mcm2 name aku dpt....family pnggil laen, aki pnggil laen, kwn2 pon ade yg pnggil mcm2....hihi....

Aku tak tau la umo aki aku ni bape...Alhamdulillah dye tak de pnyakit laen cume kurang dengar n then da xdpt bjalan...sbb urat kat pelipat betis tu cm da jammed...so boley mengengsot je lahh....pastu mata dye power lg...dr jaoh lg dye da knal org...sbb tu lau masuk umah je dye da sebut da Kamisah...hahahahaha.......

Satu lg kngn mase kecik kat umah Pak Sedara mak...aku pggil dye Aki Alang....time tu raye kat umh dye...mase tu aku pakai baju yg ade poket kat depan...ni mase aku kecik2 dulu lahhhh.....skrg xde da la nk pakai mcm poket2 doremon tu bagai.....makan kuey raye..aku ni sebok makan kuey sipot...dan2 je laju je tgn aku letak kuey tu lam poket baju aku tu...haha..nak bawak balek umah gamaknye...hehehe....so smpai skrg lau g umah Aki Alang ni mmg teringat pristiwa ni n mmg tgelak2....haha...

Jom tengok sikit aki dihadapan kamera....hehe....haaa jgn tak tau aki keh ni pon suke begambo taw...same la mcm cucunye ni..haha...aki taw2 je owg nk bgambo ngn dye...mule2 ngah baring pastu terus je dye duduk...hehe..bagos la aki ni...bg kerjasama yg padu....hihi... :)
rasenye ni je la satu2nye gambar aku b2 ngan aki....hehe
Akak. Mak. Mak Tam (akak mak). Aki. Aku @Kamisah...haha
Hehe tu je nak cite sal kampung keh ni.....babaiiiiiii.... :)

Monday, 6 February 2012

[DaripadaNya kita datang, KepadaNya kita kembali}

Innalillahiwainnailaihirojiun....

Pg semalam ayh dpt panggilan dr kampung mengkhabarkan bahawa kakak kepada nenek ku telah kembali ke rahmatullah..... masa dia sudah sampai.. masa kita entah kan bila.... Walaupun tidak seberapa rapat dgn arwah, tetapi wajarlah aku sbg cucu saudaranya memberikan penghormatan terakhir kepada beliau..

Jadi, masing2 bersiap utk pulang ke kampung Chenor menziarahi jenazah...Sesampai di sana, jenazah masih di rumah anaknya di Tementi... Kami hanya menunggu di rumah Tok.... Menjelang tengahari, kami berangkat ke tanah perkuburan menanti jenazah tiba.. Sesampainya jenazah, waris terdekat mengambil peluang utk mengucup jenazah buat kali terakhir...sayu hati bila melihat wajah arwah....

Alhamdulillah segala urusan pengebumian berjalan lancar.... Semoga rohnya dicucuri rahmat.... Amin ya rabbal alamin...

Saturday, 4 February 2012

[My grEat pArt timE..hEhEeee...]

Cuti 6bulan b4 smbung degree duk umah sesaje...hehe ngabeh kan boreh....keje malas lg...jd slalunye bile time2 cuti cmni secare otomatik aku akn dpt keje part time dr ayahnda...hoho....

APE KEJENYE...?????

Hihi....pegi ladang tolong mk n ayah ngutip getah....hoho....bukan susah pon..cume penat sikit la...n bukan sekadar tolong sebenarnye...dpt gaji beb....sekali pegi dpt la 50 hengget....sminggu at least 2x pegi ladang...so da dpt 100 hengget..hoho masyukk gak tuh...

Actually aku tetibe nak tulih pasal part time aku ni sebab pg tadi aku pegi ladang....melunaskan keje2 aku ni lah...n then ngah syok ngutip getah tuh tetibe lak ilham masuk nak tulih pasal nih....hehe bukan pe sbb nye kdg2 ade muda mudi skrg yg tak tau getah asli tu dpt cmne....huhu....malas la pulak nk cite step by step nye kat sini...panjang lebo kang....

Hmmm....aku x pecaye je kalo org kate noreh getah tu hidup susah..sbb skrg ni harge getah bukan mcm dulu..murah sesangat....skg da berpatutan gak la hargenye....cume melainkan kalo ladang getah tu bukan hak milik dye n dye juz amek upah noreh pd tuan ladang tu n dye takde hasil pendapatan yg laen....tu mungkin la khidupan boley dikatekan susah sikit....pendapat aku mcm tu la bdasarkan observation aku....(cewahhh...)..

Haaa kekadang time boring2 nunggu mak n ayh cyap noreh pas ngutip getah tu, aku pun snap2 la pic...hehe kat ladang pon nak bersnap2 ugakkk...aishhhhh.....


Haaa ni la ladang ayah....pd sape2 yg xpenah nengok pokok getah tu, ha ni la dye rupe pokok getah..

Ok...ni la rupe getah yg masih fresh didalam cawan..hehe...keje aku juz tarik je getah tu kua dr cawan or xpon cungkil je gune kayu tajam n then campak lam baldi.....mudah kan.. :)


Inilah antara hasil kutipan yg kami dpt...bile da kumpul sume cmni nt pegi hanta kat PMG(Pusat Mengumpul Getah)..jual kat situ...


Hakhak..ni lak hasil kemerepekan antara aku ngn akak aku...ngah boring2 tunggu mak n ayh cyap noreh kitowg pon mentatarias kan kayu kayan yg belambak2 kat situ...hoho...xbley bla cyap letak daun..hoho...

Setakat tu jela yg aku nk cite sal keje part time aku nih..haha...memandangkan tahap kelajuan brodband yg tersangat 'cemerlang' ni buatkan aku lg saket ati baek aku stop dulu story mory kat sini..hehe...babaiiiii.. :)

Thursday, 2 February 2012

[Menuju Puncak]

Tahniah, anda berjaya ditawarkan tempat di UiTM. Maklumat tawaran anda adalah seperti berikut : - 

 Nama :NOR AMIZAH BT AB. RAHIM  
 Program :BM234 - IJAZAH SARJANA MUDA PENGURUSAN PERKHIDMATAN  PELANGGAN(KEPUJIAN) 
 Kampus :UiTM Kampus Puncak Alam

Alhamdulillah........

Syukur ke hadrat Ilahi kerana rezeki ini...peluang ku untuk mnyambung pelajaran ke peringkat ijazah termakbul....walau hati pada mulanya terlalu was2 entahkan dpt entahkan tidak....setelah bberapa bulan menunggu akhirnya penantian terjawab...5 March akn bermulalah khidupan baruku sebagai mahasiswi di tempat yg baru, UiTM kampus Puncak Alam.... hmm mungkin agak sukar utk menyesuaikan diri ditempat baru...tp insyaAllah dgn adanya rakan2 mungkin segalanya akan bjalan lancar dan juga pertolongan dariNya..Alhamdulillah sperti yg dirancangkan aku, Azie, Fida dan Eqin masih bersua lagi di muka bumi Puncak Alam...melayari kehidupan sebagai pelajar yg sudah hampir 6 bulan ditinggalkan....

Dalam pada seronok atas tawaran itu, terfikir di benak akan masalah yg kan mendatang....(sebenarnye dah lame aku pikirkan)...masalah utama tentang penempatan...mmg terang2 dinyatakan tiada penempatan disediakan...tetapi sebagai pelajar baru, mungkin rayuan boleh dibuat bak kata rakan2ku yg sudah lama di sana...mungkin ada peluang utk mndpatkan asrama...tapi bgaimana dgn semester seterusnya???rumah sewa???transport????ohhh my big problem...lesen pon tarak...huhu....hmmm tp bg aku itu sume dugaan..tak semua yg kita lalui akn sntiasa senang....

Jadi, usah kalut2 utk memikirkannya...setiap masalah psti ada pnyelesaian....Maka hadapinya dgn tenang...Usah mudah mengeluh....Moga segalanya dipermudahkan oleh Allah....dan smoga penghijrahan ku ke sana mmbawa sinar baru dlm hidupku.. :) Kpd emak, jgn risau2 bila anakmu ini berjauhan....Owg akan jage diri sebaik mungkin... :)



HAHA...wait Puncak Alam...Here I come.. ! ! ! ! !
Akan ku tawan tangga2 mu disana hingga ke puncak jaya....hohohoho....