Saturday, 4 February 2012

[My grEat pArt timE..hEhEeee...]

Cuti 6bulan b4 smbung degree duk umah sesaje...hehe ngabeh kan boreh....keje malas lg...jd slalunye bile time2 cuti cmni secare otomatik aku akn dpt keje part time dr ayahnda...hoho....

APE KEJENYE...?????

Hihi....pegi ladang tolong mk n ayah ngutip getah....hoho....bukan susah pon..cume penat sikit la...n bukan sekadar tolong sebenarnye...dpt gaji beb....sekali pegi dpt la 50 hengget....sminggu at least 2x pegi ladang...so da dpt 100 hengget..hoho masyukk gak tuh...

Actually aku tetibe nak tulih pasal part time aku ni sebab pg tadi aku pegi ladang....melunaskan keje2 aku ni lah...n then ngah syok ngutip getah tuh tetibe lak ilham masuk nak tulih pasal nih....hehe bukan pe sbb nye kdg2 ade muda mudi skrg yg tak tau getah asli tu dpt cmne....huhu....malas la pulak nk cite step by step nye kat sini...panjang lebo kang....

Hmmm....aku x pecaye je kalo org kate noreh getah tu hidup susah..sbb skrg ni harge getah bukan mcm dulu..murah sesangat....skg da berpatutan gak la hargenye....cume melainkan kalo ladang getah tu bukan hak milik dye n dye juz amek upah noreh pd tuan ladang tu n dye takde hasil pendapatan yg laen....tu mungkin la khidupan boley dikatekan susah sikit....pendapat aku mcm tu la bdasarkan observation aku....(cewahhh...)..

Haaa kekadang time boring2 nunggu mak n ayh cyap noreh pas ngutip getah tu, aku pun snap2 la pic...hehe kat ladang pon nak bersnap2 ugakkk...aishhhhh.....


Haaa ni la ladang ayah....pd sape2 yg xpenah nengok pokok getah tu, ha ni la dye rupe pokok getah..

Ok...ni la rupe getah yg masih fresh didalam cawan..hehe...keje aku juz tarik je getah tu kua dr cawan or xpon cungkil je gune kayu tajam n then campak lam baldi.....mudah kan.. :)


Inilah antara hasil kutipan yg kami dpt...bile da kumpul sume cmni nt pegi hanta kat PMG(Pusat Mengumpul Getah)..jual kat situ...


Hakhak..ni lak hasil kemerepekan antara aku ngn akak aku...ngah boring2 tunggu mak n ayh cyap noreh kitowg pon mentatarias kan kayu kayan yg belambak2 kat situ...hoho...xbley bla cyap letak daun..hoho...

Setakat tu jela yg aku nk cite sal keje part time aku nih..haha...memandangkan tahap kelajuan brodband yg tersangat 'cemerlang' ni buatkan aku lg saket ati baek aku stop dulu story mory kat sini..hehe...babaiiiii.. :)

2 comments:

  1. Serius... hasil kemerepekan aok n kakok aok tue sungguh menarik... tulih name @ pape perkataan atas kayu tu, boleh dijual ok..sgt kreatif :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaksssss......xsempat nak tulih pape la yunk....da kene balik umahhh...kayu tu pon tah campak ke mane dahhh...hoho.....lepas ni kutip kayu banyak2 kat ladang kite wat bisnes...aok jd partnership koi....hahahaha

      Delete